FEDA, ADEF ve DİK: Oylar Dersim Kent İttifakı'na

Pazar günü yapılacak yerel seçimlere ilişkin FEDA, ADEF ve DİK tarafından yapılan ortak açıklamada, Dersim Kent İttifakı'na oy verme çağrısında bulunuldu.

DERSİM'DE KENT İTTİFAKI

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) ve Dersim İnşa Kongresi (DİK) yaptıkları ortak açıklama ile Pazar günü Türkiye ve Kurdistan’da yapılacak seçimlerde Dersim Kent İttifakı'na oy verme çağrısında bulundu.

Dersim’de düzen partilerine geçit verilmemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Değerli Dersim halkı; 31 Mart yerel seçimler için son haftaya, son düzlüğe girmiş bulunuyoruz. Dersim merkez ve ilçelerinde düzen partilerini geriletmek, sandıkta yenilgiye uğratmak için çok haklı gerekçelerimiz var. Dersim’de yaşayan her yurttaş, bu bilinçle sandığa gitmeli, bu da yetmez, çevresini seferber ederek düzen partilerine Dersim’de geçit verilmemelidir. Dersim’de 31 Mart yerel seçimleri için ortak mücadele vurgusuyla kurulan ‘Dersim İttifakı’ Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC) ile Partizan’ın bir araya gelerek oluşturdukları bir ittifaktır. ‘Dersim Kent ittifakı’ egemenlere, ekolojik yıkım ve kimliksizleştirme politikalarına, inkar, imha ve asimilasyona, soykırımın her türüne karşı çıkma ve kentin öne çıkan hayati sorunlarına çözüm bulma iddiasıyla yola çıkmaları, biz Dersim ve Alevi kurumları açısından oldukça anlamlı ve değerlidir.

AKP-MHP iktidarının ekonomi politikalarının sonucu olarak ortaya çıkan işsizlik, yoksulluk ve bunun getirdiği hayat pahalılığının halklar üzerinde ağır bir yük bıraktığı aşikardır. Bu durum Dersim özgülünde çok daha yakıcı ve yıkıcı bir hal almıştır. İttifakın geçmişten gelen birikim ve tecrübeyle kent insanına, inancına, doğasına, emeğine sahip çıkma iradesini ortaya koyarak, halkın katılımı ile yönetmeye talip olduğunun perspektifini sunmuş olması, biz Dersim kurumlarının ‘Dersim Kent İttifakı’nı desteklememizde önemli rol oynadığını özellikle ifade etmek isteriz. İktidarı ve devleti esas alanların aksine kent uzlaşısı ve ortak mücadele kültürü ile sol, sosyalist, devrimci yurtsever güçlerin Dersim merkez ve ilçelerinde oluşturmuş oldukları ‘Dersim Kent İttifakı’ bundan dolayı Dersim kurumları ve Dersim halkı nezdinde çok olumlu bir yerde durmaktadır” denildi.

DEVRİMCİ, KATILIMCI YEREL YÖNETİMLER İÇİN SÖZ, KARAR, YETKİ DERSİM HALKINDA

Bir yandan AKP ve Hüda Par’ın dinci çizgisi, diğer yandan inkarcı parti ve bağımsız adaylara karşı ‘Dersim Kent İttifakı’nın hak ve hakikatin temel gücü olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: “20 yıl aradan sonra uzun emek ve uğraşlar verilerek oluşturulan, “Ortak program, ortak aday ve ortak yönetim” şiarı ile ifade edilen, birlikte kazanıp, halkla yöneteceğiz sloganı ile ete kemiğe bürünen ‘Dersim İttifakı’, bu anlamda halklarımızın ve Dersimlilerin özlem duyduğu önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı’dan, Cumhuriyet’e ve günümüze kadar devam eden derin devlet aklı ile ustaca uygulana gelen böl-parçala-yönet politikası 31 Mart yerel seçim sürecinde, Dersim demokrasi güçlerinin ittifakı ile boşa düşürülmesi oldukça anlamlıdır.

Devlet aklının bölerek yönetme, tasfiye ederek sisteme entegre etme ve dejenere ederek çürütme politikalarına sol, sosyalist, yurtsever güçlerce neşter vurulmuş olması, halka moral olmuştur. Tüm bu nedenlerle dilimize, kültürümüze, inancımıza, tarihimize sahip çıkmak için oylar ‘Dersim Kent İttifakı’na diyoruz! Ekolojik-kültürel kırıma, doğa talanına, ranta, soygun düzenine dur demek, coğrafyamıza sahip çıkmak için oylar ‘Dersim İttifakı’na! HES’lere, barajlara, madenlere ve siyanürlü altın arama çalışmaları ile doğamızı bir bütün olarak yok eden rant düzenine son vermek için oylar ‘Dersim İttifakı’na! 1938 anısına, Pirimiz Seyit Rıza, Alişer, Zarife Ana ve yoldaşları şahsında Dersim’de düşenlerimiz için oylar ‘Dersim İttifakı’na! Daha yaşanılabilir bir Dersim için, Ocaklarımız ve ziyaretlerimizin korunması için, kadınlarımız, gençlerimiz ve geleceğimize sahip çıkmak için oylar ‘Dersim İttifakı’na!

Katılımcı halk meclisleri ile yerel yönetimlerde iktidar olmak için, yerinden yönetim anlayışını güçlü kılmak için, birlikte kazanıp, halkla yönetmek için oylar ‘Dersim Kent ittifakı’na! Dersim tarihindeki soykırım ve katliamlarda şu veya bu şekilde payı olan bütün düzen partilerini sandıkta yenilgiye uğratmak için oylar ‘Dersim İttifakı’na! Devrimci, halkçı, katılımcı yerel yönetimler için; söz, karar, yetki Dersim halkında.”